Spravbytkomfort buduje v Prešove ďalšiu kotolňu na biomasu.

25.05.2011 Prešov

Prešov 25. mája (TASR) – Výrobca a dodávateľ tepla a teplej úžitkovej vody v Prešove akciová spoločnosť Spravbytkomfort rozbehla výstavbu ďalšej kotolne na spaľovanie drevnej štiepy. Tepelnú energiu vyrábanú vďaka tejto technológii bude môcť spoločnosť už v tomto roku dodávať do 3890 bytov na Sekčove. V druhej etape v roku 2012 k nim pribudne ďalších 3000 bytov.
Novú technológiu umiestnia v prístavbe terajšej kotolne na sídlisku Sekčov, ktorú spoločnosť prednedávnom odkúpila od košickej teplárne.
"Pôvodne tam bolo inštalované zariadenie na výkony, ktoré už neboli potrebné. My sme polovicu výkonu na plyn zrušili a teraz robíme dostavbu kotolne s výkonom 8 MW, ktorá bude spaľovať drevnú štiepku. Náklady na prvú etapu budú predstavovať približne tri milióny eur," uviedol dnes pre médiá člen predstavenstva a. s. Spravbytkomfort Paul Minarik.
V tomto roku by okrem stavebnej a technologickej časti mali vybudovať aj približne 100 metrov nových rozvodov. V roku 2012 budú potrebné ďalšie investície na to, aby zrekonštruovali 5 kotolní na výmenníkové stanice a prepojili ich primárnym vedením.
Plánovaný predaj po ukončení oboch etáp predstavuje 40.000 MWh ročne, pričom by sa malo spotrebovať asi 72.000 priestorových metrov drevnej štiepky. Predpokladá sa, že zavedením tejto technológie a po ukončení oboch etáp sa ročne ušetrí približne 5 miliónov kubických metrov plynu, čo predstavuje úsporu asi 9500 ton skleníkových plynov
Prvú kotolňu na báze spaľovania drevnej štiepky na Jazdeckej ulici v Prešove uviedla spoločnosť do prevádzky na jar 2009. Celkové investičné náklady predstavovali viac ako 3 milióny eur. Od zavedenia novej technológie možno v tejto kotolni vyrábať teplo prostredníctvom spaľovania biomasy, pričom spoločnosť ju dodáva do 9200 bytov, 11 školských zariadení, pre obchodné centrá a nebytové priestory.
"Stávame sa nezávislejšími, vieme kupovať energiu, ktorá je lacnejšia, kupujeme štiepku. Tým dokážeme aj stabilizovať cenu tepla pre našich odberateľov. No a vieme znižovať emisie, a to je to najdôležitejšie pre budúcnosť," uviedla výkonná riaditeľa Spravbytkomfortu Natália Banduričová.
Podľa nej zavedenie novej technológie na Jazdeckej ulici po dvoch rokoch prinieslo stabilizovanú cenu tepla pre celý Prešov, zníženie skleníkových plynov o 10.500 t/rok a zníženie spotreby zemného plynu za rok o 5,4 milióna kubických metrov.
 

Vyberte región